Recept Kushi Katsu

Exotisch en gezond? Probeer eens vegan Japans!

 

Voorzichtig begint de zon weer te schijnen. Heb jij nu ook zo’n zin in wat meer exotische gerechten? Probeer dan eens vegan Japans!

Dat we niet naar het buitenland kunnen, betekent natuurlijk niet dat we het buitenland niet in huis kunnen halen. Dit keer helaas niet met onze Japanse kookworkshop, maar wel met een lekker Kushi Katsu hapje om thuis te proberen. 

De rijke Japanse keuken

Bij Japans eten denk je misschien meteen aan sushi en rauwe vis. Maar wist je dat de veganistische Japanse keuken ook hartstikke lekker is? Van alle volkeren op de wereld hebben Japanners de hoogste levensverwachting. Dat komt door gevarieerde eetgewoonten en gezonde keuzes. Japanners koken weinig met rood vlees, gebruiken gezonde kruiden en specerijen en eten bovendien meer groenten en sojaproducten. En zoals je mag verwachten van een gevarieerde keuken, is er dus volop keuze uit plantaardige gerechten. Wat dacht je van dit lekkere Kushi Katsu hapje?  Leuk om dit weekend eens mee te experimenteren!

 

Smaakt jouw Kushi Katsu gerecht naar meer? Leer dan Japans koken tijdens een Vegan Japanse kookworkshop van Vega Happie. Daarin leer je o.a. hoe je gyoza dumplings in elkaar draait, maak je de heerlijkste katsu curry en verzamel je vegan yakitori op je spiesjes. 

 

Recept voor Kushi Katsu

Wat heb je nodig?

  • 130 gram bloem
  • 250 ml koud water 
  • 300 gram panko 
  • 1 theelepel zout 
  • 4 eetlepels worcestersaus 
  • 2 eetlepels ketchup 
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels suiker 
  • 2 theelepels tamari 
  • 250 gram kleine kastanjechampignons 
  • 1 courgette 
  • 6 groene asperges 
  • 1 grote witte ui 
  • houten spiesjes 
  • zonnebloemolie om te frituren 

Zo maak je het:

  1. Zet 2 schalen klaar. Meng de bloem met de helft van het water en roer het tot een dik beslag in 1 schaal. Voeg dan telkens een beetje water toe, tot je een beslag hebt wat vergelijkbaar is met sojayoghurt.

 

 2.  Maal de Panko in een keukenmachine fijner en zet klaar in de andere schaal. 

 

  1. Meng de worcestersaus, ketchup, tamari, suiker en water goed met elkaar. 

 

  1. Snij de achterkant van de groene asperges eraf, pel de witte ui en snij in 6 kwarten. Maak de kastanjechampignons schoon en snij de courgette in plakken van 1 cm. Rijg elk kwart van de ui aan een houten spiesje. Rijg telkens 3 kastanjechampignons aan een spiesje en 2 plakken courgette in de lengte aan een spiesje. 

 

  1. Verhit de zonnebloemolie in een pan. 

 

  1. Haal de groenten eerst door het beslag. Let op dat er niet een te dikke laag op blijft zitten. Haal daarna door de Panko. 

 

  1. Frituur niet te grote porties tegelijk goudbruin. Dit duurt 1 tot 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. 

 

  1. Serveer met de Kushi katsu saus. 

 

Eet smakelijk!