Ayam Opor met seitan

In mijn Indonesische kookworkshops maak ik plantaardige gerechten op basis van authentieke recepten. Maar natuurlijk gebruik ik daar geen dierlijke producten voor. Die gerechten maak ik met seitan, die ik koop bij de Aziatische supermarkt. Maak je ‘m liever zelf? Dat kan ook!

 

 

Voor mijn Ayam Opor gebruik ik liever de seitan-eend variant omdat deze een stevige structuur heeft die goed past bij dit gerecht. Het recept is daarom uitgeschreven op basis van seitan-eend uit de Aziatische supermarkt.

Wat heb je nodig?

2 blikken Mock Duck (stap 1)

2 teentjes knoflook (stap 2)

3 kemiri noten (stap 2)

1 theelepel vegan trassi (stap 2)

1 theelepel ketoembar (stap 2)

halve theelepel djinten (stap 2)

halve theelepel laos (stap 2)

2 theelepels kunjit (stap 2)

1 theelepel sambal oelek (stap 2)

halve theelepel zout (stap 2)

3 eetlepels olie (stap 3)

1 stengel sereh (stap 3)

2 daun salam (stap 3)

4 djeroek poeroet (stap 3)

3 theelepels gemalen gula djawa (stap 4)

200 ml Kara kokoscream (stap 4)

200 ml water (stap 4)

 

Zo maak je het:

Stap 1

Spoel de mock duck onder stromend koud water af en laat uitlekken. Snij de stukken mock duck dan in stukken van 2 x 2 cm.

 

Stap 2

Rooster de kemiri noten 3 minuten in een droge koekenpan. Maal deze dan samen met alle andere ingrediënten uit stap 2 in een keuken-machine fijn tot een boemboe (kruidenmengsel).

 

Stap 3

Kneus de stengel sereh door er met de botte kant van een mes meerdere keren op te slaan en leg er een knoop in. Verhit de olie in een pan en bak de boemboe van stap 2 samen met de spriet sereh, blaadjes daun salam en djeroek poeroet in 3 minuten. Doe dan de mock duck erbij en bak nog eens 2 minuten.

 

Stap 4

Voeg dan de Kara kokoscream, het water en de gula djawa toe. Breng het al roerend aan de kook, zet het gas vervolgens laag en laat de Opor Ayam nu zonder deksel op de pan indikken tot het water is verdampt. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Wel af en toe even omscheppen.

 

Stap 5

Haal de spriet sereh en alle blaadjes uit de Opor Ayam. Serveer met witte rijst, sperzieboontjes en gebakken uitjes.

 

Eet smakelijk!