Bonenburger met tomatensalsa

Speciaal voor 28 mei – de dag van de burger -  delen we dit recept voor een lekkere bonenburger. Het is een recept voor een heerlijke burger van  bonen, havermout en wortel, met een lekkere zelfgemaakte tomatensalsa met paprika en komijn. Veel kookplezier en alvast eet smakelijk! 

 

Aantal porties: 4  Totale bereidingstijd: 35 minuten

Wat heb je nodig?

Voor de salsa:

  • 1⁄2 ui (stap 1)
  • 2 tenen knoflook (stap 1)
  • 1 rode peper (stap 1)
  • 1 blik (400 gram) gepelde tomaten (stap 1)
  • 1/2 bosje koriander (stap 1)
  • 1 theelepel suiker (stap 1)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (stap 1)
  • 1/2 groene paprika (stap 2)
  • 1 flinke tomaat (stap 2)

 

Voor de burgers:

  • 1 grote ui (stap 3)
  • 2 teentjes knoflook (stap 3)
  • 1 grote winterwortel (stap 3)
  • 2 eetlepels olijfolie (stap 4)
  • 1 theelepel gemalen komijn (stap 4)
  • 1/2 theelepel chilipoeder (stap 4)
  • 1 blik (370 gram) bruine bonen (stap 5)
  • 1 eetlepel ketchup (stap 5)
  • 2 eetlepels zoute ketjap (stap 5)
  • 80 gram havermout (stap 5)
  • zout en peper (stap 5)

 

Overig:

  • 6 hamburgerbroodjes (stap 6)
  • 1 avocado (stap 6)
  • Slasoort naar keuze (stap 6)
  • Tortillachips (stap 6)

Zo maak je het:  

Stap 1

Maak de ui en knoflook schoon. Snij de ui, knoflook en rode peper in grove stukken. Doe dan alleen de gepelde tomaten (dus niet het sap!), ui, koriander, knoflook, rode peper, suiker en komijn in een blender en mix tot alles goed gemengd is.

 

Stap 2

Maak de paprika schoon en snij deze in kleine blokjes. Verwijder het vruchtvlees  van de tomaat en snij ook de tomaat in kleine blokjes. Meng de paprika en tomaat door de salsa en breng op smaak met zout en peper.

 

Stap 3

Snij de ui en knoflook fijn en rasp de wortel grof.

 

Stap 4

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg dan de geraspte wortel, komijn en chilipoeder toe. Bak 4 minuten op laag vuur (met de deksel op de pan) tot de wortel zacht is. Zet het vuur uit en schep het mengsel in een schaaltje en zet apart.

 

Stap 5

Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Doe de bonen in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken. Prak de bruine bonen in een grote kom met een aardappelstamper of vork. Voeg het mengsel samen met de ketchup, sojasaus en havermout toe. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Kneed dit goed door en maak hier 6 even grote bollen van. Weeg eventueel eerst de hele bol en verdeel dan in even grote bollen. Duw dan de bollen plat tot zes burgers. Grill de burgers op de BBQ of bak ze in een koekenpan ongeveer 5 minuten aan beide kanten knapperig en bruin. 

 

Stap 6

Maak de avocado schoon en snij in plakjes. Snij de hamburgerbroodjes open en leg op elk broodje wat sla en daarop een bonenburger. Schep een flinke eetlepel salsa op de bonenburger en wat schijfjes avocado. Serveer de overgebleven salsa met wat tortillachips.

 

Eet smakelijk!