Is jouw zomerdrankje eigenlijk wel vegan? 

Zie jij jezelf al zitten op het terras met een lekker wijntje of een verfrissend biertje? Lekker genieten van de zon? Met de zomer in aantocht wordt het namelijk weer tijd voor drankjes in de zon! Of in je tuin, dat kan natuurlijk ook. Maar terwijl de zon haar licht over jou schijnt, schijnen wij ons licht even over die drankjes. Zijn jouw zomerse drankjes eigenlijk wel plantaardig? 

Alcoholische drankjes zijn niet altijd veganistisch

Het antwoord is misschien verrassend: niet alle alcoholische drankjes zijn veganistisch. Bij de productie van bier en wijn worden soms dierlijke hulpstoffen gebruikt om de alcohol te klaren. Denk dan aan vislijm, gelatine, albumine of caseïne. Klinkt niet lekker, toch?  

De kans is groot dat je dit voor het eerst hoort. Dat komt omdat fabrikanten niet verplicht zijn om deze dierlijke hulpstoffen op de etiketten van hun drankjes te vermelden. Bij sterke drank is het trouwens een ander verhaal. De alcohol in sterke drank is helder en hoeft vaak niet geklaard te worden. Sterke drank is dus overwegend veganistisch. Uitzonderingen zijn natuurlijk de advocaatjes met melk en eieren of bijvoorbeeld Baileys met room. Deze ingrediënten lees je wél op het etiket terug. 

Gelukkig is er ook veganistische alcohol! 

Betekent dat nu dat je als veganist nooit meer wijn of bier kunt drinken? Gelukkig niet! Er zijn wijnen en bieren waarvan bekend is dat ze veganistisch zijn. Ze zijn gewoon te koop in de supermarkt of in de drankenspeciaalzaak. Bovendien zijn ze niet duurder dan de niet plantaardige wijnen of bieren. Zo verkoopt Albert Heijn mijn favoriete vegan rosé,  een heerlijke Saint Louis de Provence. Ben jij meer van de rode of witte wijn? Kijk dan eens in de database van Rick!  Hier vind je een handig overzicht van alle vegan wijnen. Drink je liever bier? De meeste bieren zijn gelukkig plantaardig. Twijfel je? Kijk dan op dit handige lijstje. En vergeet niet: drink met mate!

Hoe zit het met de non-alcoholische drankjes? 

Hoe het met non-alcoholische drankjes zit? Die zijn helaas ook niet allemaal veganistisch. Ook die drankjes worden geklaard met dierlijke bijproducten. Drink daarom zoveel mogelijk biologische, troebele of versgeperste fruitdrankjes. Zo weet je zeker dat je “on the save side” zit met je drankje.

 

Proost, op een mooie zomer!