Pasen 2021: Ik eet ei-vrij, en jij?

Pasen staat in het teken van eieren. Een paasontbijt is niet geslaagd zonder feestelijk versierde paaseieren. “Een ei hoort erbij!”, toch? Heb je kinderen, dan gaat het vooral om de paashaas. Maar hoe zit het met de ware brenger van het ei, de kip? De kip komt er helemaal niet zo goed vanaf in het paasverhaal. Veel Nederlanders vieren Pasen niet meer in de oude Christelijke traditie. Zou Pasen dan niet bij uitstek het feest zijn om het leven, de lente en de kip te vieren? Ofwel: vier Pasen, eet ei-vrij!

 

Even iets over de bio-industrie, ook rondom Pasen..

In de natuur leggen vogels maar zelden een ei. Dat geldt ook voor de kip. Dat onze legkippen zoveel eieren leggen -  ongeveer 1 ei per 24 uur -  komt omdat ze gefokt zijn. Voor een kip is eieren leggen hard werken. Daar is haar kippenlijfje niet op gebouwd. Ook niet als ze toevallig het geluk heeft op een bioboerderij te wonen. Na zo’n 320 eieren wordt ze nutteloos verklaard en daarna versnipperd of vergast. Haar broertjes gaat het niet veel beter af; meer dan 45 miljoen haantjes in Nederland worden op de dag van hun geboorte al gedood.

 

Ode aan de kip: eet ei-vrij!

Zou Pasen niet een feest bij uitstek zijn om deze jonge dieren in de watten te leggen? Ode aan de kip, met een paasontbijt zonder ei. Heb je eenmaal ontdekt hoeveel heerlijke ei-vrije recepten er zijn, dan is het niet zo moeilijk om de overige 363 ook ei-vrij te eten!

 

Maar een ei is gezond, toch?

De Gezondheidsraad schrijft dat “het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week samenhangt met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2.” Volgens het Voedingscentrum hangt het van de rest van voeding af of het eten van eieren gezond is. Eieren bevatten namelijk veel LDL-cholesterol. Maar het Voedingscentrum stelt ook dat “eieren rijk zijn aan vitamine B12”. Maar bedenk je eens dat je per dag 23 eieren moet eten om aan voldoende B12 te komen. Dan kies je toch liever voor een lekker en voedzaam plantaardig alternatief?

 

“Een ei hoort erbij”

We durven het wel te stellen: “Een ei hoort er inderdaad bij, maar alleen als je een kip bent.” Wist je dat kippen vaak een tekort aan calcium hebben. Dit komt omdat het leggen van eieren veel energie kost. Heb je toevallig een ei, geef dit dan terug aan de kip, zodat zij haar bouwstoffen terug krijgt. Ben je een mens, dan hoort een ei er dus niet vanzelfsprekend bij. Gelukkig zijn er heel veel lekkere ei-vrije recepten en is ei-vrij koken helemaal niet moeilijk.

 

Koken zonder ei

Om zonder ei te koken, is het belangrijk om te weten waar je ei voor gebruikt. Wil je je zoete baksels mooier laten glimmen? Gebruik dan suikerwater in plaats van ei. Mis je de smaak van ei in je gerechten? Gebruik dan zwart zout (kala namak) uit de toko om de smaak van ei na te bootsen. Zin in pannenkoeken of appeltaart? Online vind je de lekkerste ei-vrije recepten. En zelfs als je je “ scrambled egg” bij je ontbijt mist, is daar een heerlijk alternatief voor:  geroosterd brood met tofuscramble!